Speiderne hjelper humler og bier på Søm

Speiderleder Randi og familien hadde gjort en fantastisk jobb med å kappe opp deler til bie-og humlehus, og det var boret hull så det var lett å sette i spiker når vi skulle spikre huset sammen. Hun hadde kappet opp tynne kubber og boret hull i dem så alt var klart til å settes sammen til flotte bie- og humlehus. I tillegg hadde hun plukket mose og Kirsten hadde samlet kongler.

Alle speiderne jobbet ivrig med sitt hus, og vi gleder oss til å høre hvor mange som får beboere. Flokken i 2. Kristiansand FSK har i allefall gjort sitt for at biene og humlene på Søm ikke skal være husløse.

Du finner flere bilder av humle- og biehusproduksjonen her.

 

Og litt veiledning på hvordan henge opp humle- og biehusene finner du her:

Det er enkelt å sette opp huset, men vi har noen tips og triks til deg slik at sjansene for å få et godt besøkt biehus øker. Å sette opp huset kan knapt bli enklere. Heng det på en skrue på husveggen eller en kvist som kan fungere som knagg i et tre. Vi kan dessverre ikke gi deg noen garanti for at du får gjester, men vi har noen tips slik at sjansene for å få et godt besøkt biehus øker:

• Biene trives best i grønne og åpne landskap. Det er størst sjanse for å få gjester i biehuset ditt hvis du har blomster, trær og busker i nærheten. Du trenger ikke sette blomster rett utenfor huset, noen meter til nærmeste plante holder fint.
• Du kan sette det i hagen, i bakgården eller på verandaen, så lenge det ikke er altfor langt å fly til buskas og vekster.
• Sett huset i sola! Biene trives best i sollys. Finn en solrik plass å henge huset ditt på.
• Det bør ikke henge altfor høyt, 1 til 1,5 meter over bakken er perfekt.
• Biene liker ikke for mye forstyrrelser. Unngå å sette huset rett ved en inngangsdør eller sandkasse med mye barn og steder med mye trafikk.

Huskeregler når sesongen er over
Ikke kast huset. Selv om biehuset ser tomt ut, kan det ligge mange egg der som klekker neste vår. Ta godt vare på huset, sett det gjerne i garasjen eller et annet kaldt sted, og heng det opp igjen til våren. Får du ikke gjester i år, kan det godt hende biene finner veien neste år. Det er derfor lurt å henge huset på samme sted hver gang slik at biene finner frem. Biehuset er laget av et materiale som varer i mange år. Huset skal ikke rengjøres eller renses. Det bor larver i hullene så da kaster man eventuelt mange bier.

– Isa

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support