Drømmetur til Svalbard

Det var nok ikke bare været som gjorde det til en drømmetur – selv om det også var et drømmevær ifølge roverspeider Tommy som la turen til Ny-Ålesund til det som skulle være 15 dagers dugnadsleir i slutten av juli. For flystreiken gjorde at avreisen nordover måtte fremskyndes til fredag 15. juli, og det resulterte i at roverdugnadsgjengen fikk beskue isbjørn både lørdagen og søndagen. Noe de egentlig ikke skulle fått med seg, siden ankomst etter planen skulle være mandag – og noe isbjørn var ikke å se verken da eller senere i dagene de var der.

Når det så i tillegg var et fantastisk sted, flotte speidervenner å være sammen med og et overkommelig dugnadsarbeid, ja, da sier bare Tommy at det var en drømmetur!

Men hvor fikk Tommy denne ideen fra om å dra til Svalbard på sommerferietur? Til det sier han bare at han var vel kjent med tilbudet som Speiderforbundet (NSF) har hatt i en lang rekke år, og dessuten har speiderveteranen Trygve Grana i ‘anne’ vært med der i to år.

– Dessuten er det jo et spesielt sted og en gøy tur ble det, forteller Tommy.

Så meldte han seg bare på, fikk tilsendt flybilletter fra Kjevik og fikk beskjed om å være på utkikk etter noen med speiderskjorter på Gardermoen. Noe han altså fant og da var det bare å begynne på en hilserunde for alle var ukjente for Tommy. Med SAS ble så kursen satt direkte mot Longyearbyen, deretter over i et langt mindre fly fra Lufttransport, en Dornier 228 – akkurat stort nok for de 14 i dugnadsgjenen med landing i Ny-Ålesund.

– Og dugnadsarbeidet, Tommy, hva besto det i?

– Det hele startet med å vaske vinduer – i hele byen. Og det pågikk i to dager, forteller han. – Deretter var det maling av hus. Og det gikk i rødt og gult. Etter vanlig pris fant vi ut at det måtte være gul maling for 30.000 kr og 18.000 kr i rød maling. Men vi tror vel at det var handlet inn for en billigere penge. Det var forresten ikke finvær absolutt hele tiden, for en dag var vinden så sterk at stigene blåste overende og da sluttet vi med vindusvasking i 2. etasje.

Sjøl ble han satt til arbeid på kaia, som hjelpegutt i forskalingssnekring. Sjefen her var forøvrig en jenterover.

Nå vil kanskje noen tro at dette var arbeid døgnet rundt, det er tross alt temmelig lyst døgnet rundt på Svalbard i denne tida. Men nei, det var selvsagt god til til lunsj og middag som det var skrevet i invitasjonen, selv om arbeidstiden var satt til kl. 8-20 på hverdager.

– Så det ble litt fritid, Tommy, til å se seg litt omkring?

– Ja, da. En dag var vi også på båttur og fikk se både isbre og sel, men ikke hval, forteller han. – Ellers var det vandring rundt i byen Ny-Ålesund med mange gamle bygg. En egen fototur alene fikk jeg også lagt inn. Det ble spilt biljard og så måtte vi selvsagt se filmen Orions belte, siden vi tross alt var på Svalbard.

– Den første isbjørnen var det en av roverne som oppdaget tidlig en morgen der den vandret øst for byen. Og tidlig neste dag kom det tre bjørner, visstnok ei binne med en unge og antakelig en hannbjørn. De kom forresten så nærme byen at det ble avfyrt varselskudd, og da vandret de bort, forteller Tommy.

De 14 rovervennene han var sammen med kom fra mange deler av landet. En var fra Grimstad/Lillesand-området, en fra Halden, en fra Drammen, en fra Trondheim og flere kom fra Oslo- og Bergensområdet. – Og det var virkelig trivelige venner, forteller Tommy.

Når vi antyder at ny tur kan være aktuelt, forstår vi at det i alle fall ikke er uaktuelt … 🙂

At den flotte dugnadsinnsatsen fra speiderne også medførte oppslag i Svalbardposten og på Kings Bay facebookside, var antakelig både rett og rimelig. – Og flere bilder fra turen finner du her.

Vil du vite mer om Ny Ålesund – er det bare å «google»! Eller lese mer om invitasjonen til årets dugnadsleir, finner du det her.

– fei